Month: December 2020

ELAKKAN MOUTHWASH YANG MENGANDUNGI ALKOHOL

Penggunaan mouthwash yang mengandungi alkohol dipercayai dapat membunuh bakteria pada mulut dan membuat nafas menjadi lebih segar. Namun, penggunaan mouthwash yang mengandungi alkohol tidak disarankan oleh dr. Sabai Asmaraghya. “Saya tidak menyaran penggunaan mouthwash yang mengandungi alkohol kerana di dalam mulut kita mempunyai bakteria yang baik. Jika kita menggunakan mouthwash yang mengandungi alkohol, bakteria baik dalam …

ELAKKAN MOUTHWASH YANG MENGANDUNGI ALKOHOL Read More »

TIPS MEMILIH UBAT GIGI

Selalunya kita beli ubat gigi mengikut jenama sahaja kan? Kali ini kami share perkara-perkara yg perlu dipertimbangkn semasa memilih ubat gigi: Beli ubat gigi berfluorida. Fluorida terbukti mampu mencegah pembentukan kaviti. Elakkan membeli ubat gigi mengandungi agen pemutih jika anda mempunyai masalah gigi sensitif. Baca label dengan teliti, terdapat ubat gigi hanya sesuai untuk orang …

TIPS MEMILIH UBAT GIGI Read More »

TAK SELESA DENGAN BAU MULUT PARTNER ? GUNA 5 CARA HALUS DIBAWAH UNTUK TANGANI MASALAH NI , JOM BACA ~

Masalah bau mulut bukanlah masalah yang kecil apalagi jika bau itu boleh mengundang kesan negatif pada ‘mood’ seseorang. Biarpun menyedari tentang betapa besarnya masalah bau mulut ini tetapi ramai diantara kita yang diam dan rela mencekalkan diri untuk tahan bau berkenaan. Walau bagaimanapun, percayalah perkara ini tidak sepatutnya disimpan kerana anda mungkin akan merosakkan kemesraan …

TAK SELESA DENGAN BAU MULUT PARTNER ? GUNA 5 CARA HALUS DIBAWAH UNTUK TANGANI MASALAH NI , JOM BACA ~ Read More »

5 PERKARA YANG PERLU ANDA ELAK UNTUK MENDAPATKAN GIGI YANG SIHAT.

Gigi merupakan bahagian yang sangat penting pada tubuh badan manusia. Bukan sahaja memberikan penampilan yang cantik, ia merupakan komponen terawal dalam proses pemakanan. Tanpa gigi yang sihat dan bersih, banyak masalah kesihatan boleh berlaku. Meskipun secara relatifnya bersaiz kecil, rasa sakit padanya boleh menjejaskan seluruh badan. Oleh itu, penjagaan mulut adalah sangat penting. Elakkan 5 …

5 PERKARA YANG PERLU ANDA ELAK UNTUK MENDAPATKAN GIGI YANG SIHAT. Read More »

JANGAN GUNA BERUS GIGI YANG KERAS!

Kita wajib memberus gigi kerana ia memastikan kebersihan dan kesihatan gigi kita sentiasa terjaga. Selain itu, dengan memberus gigi kita juga dapat mengelakkan dari sebarang komplikasi penyakit yang berbahaya. Namun tahukah anda, dalam menjaga kebersihan gigi, penggunaan jenis berus gigi juga adalah faktor penting yang perlu dititik beratkan. Jom ikuti perkongsian oleh pengamal perubatan pergigian, Dr. …

JANGAN GUNA BERUS GIGI YANG KERAS! Read More »

TIPS MACAM MANA NAK ‘CHECK’ INGREDIENTS DALAM SESUATU PRODUK TU SELAMAT ATAUPUN TIDAK.

Pernah tak korang tertanya-tanya , ingredients dalam produk yang korang guna tu selamat ke tak ? Kalau pernah , posting ni akan kongsikan macam mana nak ‘check’ safety ingredients sesuatu produk tu. 1- Google cosdna.com 2- Search produk yang korang nak check, sebagai contoh saya guna produk saya ‘adore by azrai’ 3- Click or touch produk …

TIPS MACAM MANA NAK ‘CHECK’ INGREDIENTS DALAM SESUATU PRODUK TU SELAMAT ATAUPUN TIDAK. Read More »

Cara untuk mengetahui gigi yang anda berus itu bersih ataupun tidak.

Salah satu tips untuk mengetahui bahawa gigi anda telah diberus dengan bersih ialah setelah anda memberus gigi, rasa semua permukaan gigi anda dengan menggunakan lidah. Jika permukaan gigi anda terasa licin bila dirasa dengan lidah, ini menandakan yang gigi anda telah diberus dengan bersih. Mungkin kalau gigi anda tidak diberus dengan bersih, permukaan gigi anda …

Cara untuk mengetahui gigi yang anda berus itu bersih ataupun tidak. Read More »

Bilas Berus Gigi Sebelum mengunakannya !

Memberus gigi merupakan rutin kebersihan mulut yang sangat penting buat semua orang. Namun begitu, berus gigi yang digunakan juga perlu dijaga dengan betul. Ini ialah kerana, ramai orang tidak sedar bahawa berus gigi yang ditinggal di dalam bilik air itu mungkin terdedah dengan kotoran dari ‘sentuhan’ haiwan atau serangga seperti cicak dan lipas. Mengikut perkongsian …

Bilas Berus Gigi Sebelum mengunakannya ! Read More »

Tahukah anda karang gigi berasal daripada plak atau tahi gigi yang berada di celah-celah gigi dan tidak dibersihkan dengan betul?

Tahukah anda karang gigi berasal daripada plak atau tahi gigi yang berada di celah-celah gigi dan tidak dibersihkan dengan betul? Apabila bercampur dengan air liur, lama-kelamaan plak yang tidak dibersihkan ini akan mulai mengeras. Kerana sifatnya yang keras, karang gigi ini tidak lagi mampu dibersihkan oleh berus gigi, dan hanya boleh dibuang di klinik gigi …

Tahukah anda karang gigi berasal daripada plak atau tahi gigi yang berada di celah-celah gigi dan tidak dibersihkan dengan betul? Read More »